تلاش برای القای رفتار احترامآمیز در یک کودک سه ساله مثل تلاش برای گره زدن چیزی به باد است. بخشی از علت این است که مهارتهای زبانی یک کودک سه ساله هنوز در حال رشد است. بنابراین، وقتی به فرزندتان میگویید: «وقت خوابه!»، او نمیتواند بگوید: «ای وای، من واقعاً داشتم از بازی با اسباببازیهام لذت میبردم و میخوام بدونم که آیا امکان داره بتونیم در مورد پنج دقیقه زمان بیشتر با هم توافق کنیم؟» بلکه چیزی که در جواب بیشتر احتمال دارد ببینید این است که شما را نادیده بگیرد، شکلک دربیاورد یا با بالاترین صدایی که میتواند فریاد بزند: «خوابم نمیاد!» و مطمئناً هم این بدان معنا نیست که او دیگر از دست رفته و بیادب شده است، فقط این که او بسیار کوچک است و هنوز به سالها آموزش و تمرین مداوم نیاز دارد تا یاد بگیرد که چگونه احترام را نشان دهد.
بچههای دبستانی هم مظهر رفتار محترمانه نیستند. در واقع، اغلب به نظر میرسد که تمام هدف آنها در زندگی درآوردن کفر شماست و این کاملاً طبیعی است، چون آنها در حال آزمایش حد و مرز قدرت خود هستند. راستش، شاید باید بیشتر نگران بچههایی شد که این کار را نمیکنند. بچهها، علیرغم نیاز مستمر به آزمایش مرزها و محدودیتهایشان، باید اهمیت احترام گذاشتن به دیگران را نیز بیاموزند و بدانیم که: “احترام در خانه آغاز میشود.“
راههای زیادی وجود دارد که چگونه به فرزندم یاد بدهم که احترام بگذارد؟
میتوانید بدون عصبانی شدن به فرزندتان احترام گذاشتن را آموزش دهید.
آموزش احترام به فرزندتان به شیوه ای مثبت به شما کمک می کند احترام او را به دست آورید و به بزرگسالانی محترم تبدیل شوید.
توضیح احترام در واقع برای بچه ها بسیار آسان است. چند مثال در مورد اینکه چگونه با دیگران رفتار می کنید یا اینکه در شرایط خاص چگونه می خواهند با آنها رفتار شود، مثال بزنید.
توضیح دهید که احترام چیزی است که همه می خواهند داشته باشند و چیزی است که باید به همه بدون توجه به ظاهرشان نشان دهیم. مهم است که آنها درک کنند که ما باید به همه احترام بگذاریم.
برای شروع معرفی و یاد دادن احترام به کودکان این نکات را بدانید تا بتوانید بهتر عمل کنید:
به کودکتان گوش دهید: ما بهطورکلی، همان احترامی را که از فرزندانمان مطالبه میکنیم نسبت به آنها نشان نمیدهیم. شیوهی تربیتی بیشتر ما در گذشته ممکن است باعث شود احترام را با ترس برابر بدانیم. مثلاً برخی از والدین واقعاً به پدر خود احترام میگذاشتند، چون از پدر خود میترسیدند، اما احترام ناشی از ترس، احترام نیست. پس به جای ایجاد ترس با گوش دادن شروع کنید. اینکه صبورانه منتظر بمانید تا یک کودک سه ساله بتواند حرفش را بزند میتواند سخت باشد، اما راه درست همین است. پس روی زمین بنشینید تا همسطح کودک قرار بگیرید، بعد به چشمهایش نگاه کنید و به او نشان دهید که به آنچه به شما میگوید اهمیت میدهید. این بهترین روش است تا به او یاد بدهید که با همان اندازه دقت به شما گوش دهد.
برای گوش دادن رسمیتر، جلسات خانوادگی منظم برگزار کنید که در آنها همه اعضای خانواده از جمله بچهها میتوانند ایدهها و عقایدشان دربارۀ مسائل خانواده را ابراز کنند.
احساسات فرزندتان را تأیید کنید: این کار نیز احترام را نشان میدهد. هنگامی که احساسات کودک را کوچک میشمارید و مثلاً میگویید: «این که چیز مهمی نیست، ناراحت نشو که نمیتونی تو کاسه آبی غذا بخوری» به کودک نشان میدهد که آن والد احساسات او را جدی نمیگیرد. در عوض شما میتوانید احترام خود را با به رسمیت شناختن احساس کودک نشان دهید و بگویید: “میدونم اعصاب خردکنه که کاسهی آبی الان کثیفه. حالا به جاش این کاسهی سبز رو دوست داری یا بنفشه رو؟ به من کمک کن کاسهی آبی رو هم بیاریم و بشوریم تا برای زمان خوردن میانوعده تمیز باشه!”
به کودک حق انتخاب بدهید: دادن حق انتخاب به بچهها و داشتن استقلال، البته با پشتیبانی شما، هم احترام را نشان میدهد. برای تقویت احساس کفایت و شایستگی در فرزندانتان و برای نشان دادن احترام به آنها اجازه دهید تا در طول روز، در موارد جزئی حق انتخاب داشته باشند. کارهایی را که فرزندتان قادر به انجامشان است یا حداقل سعی میکند خودش انجامشان دهد به جای او انجام ندهید. وظایف و تکالیف او را به بخشهای کوچکتری تقسیم کنید تا بتواند کسب استقلال را تمرین کند.
خود ما، اغلب همان احترامی را که از فرزندانمان مطالبه میکنیم نسبت به آنها نشان نمیدهیم.
پاسخهای مؤدبانه را یاد بدهید: فرزند شما میتواند از طریق آداب رفتاریِ خوب به دیگران علاقه و احترام نشان دهد. به محض اینکه بتواند به صورت کلامی ارتباط برقرار کند، میتواند گفتن «لطفاً» و «مممنونم» را یاد بگیرد. تا سن دبستان هم کودکان باید «لطفاً» و «ممنونم» را به طور معمول استفاده کنند و فقط گاهی به یادآوری نیاز داشته باشد. توضیح دهید که ترجیح میدهید وقتی با شما مؤدب است، به او کمک کنید و خوشتان نمیآید وقتی او به شما دستور میدهد. باز هم یادتان باشد که مؤدب و محترم بودن خودتان بیشتر از پند و اندرز تأثیر دارد. همیشه به فرزند سه سالهی خود و دیگران، «لطفاً» و «متشکرم» بگویید تا او بیاموزد که این عبارات، هم بین افراد خانواده و هم در مقابل دیگران، بخشی از ارتباطات عادی است.
از رفتار احترامآمیز تقدیر کنید: نمایشهای فیالبداههی فرزند سه سالهی خود از ادب و نزاکت را تا حد ممکن تشویق و تثبیت کنید، اما با مصادیق مشخص تشویقش کنید. تعریف و تمجید باید آن رفتار خاص را با جزئیات توصیف کند. ما تمایل داریم که بگوییم: «دختر خوب»، «پسر خوب» و «این کارت خوب بود». اما به جایش باید بگویید: «ممنونم که وقتی شیرینی میخواستی گفتی لطفاً» یا «ممنون که وقتی با بقیهی بچهها بازی میکردی منتظر نوبتت موندی.» صریح و روشن باشید تا فرزندتان ببیند که تلاشهای او ارزشمند است و این کارهایش دیده میشود.
مؤدب و محترم بودن خودمان بیشتر از پند و اندرز تأثیر دارد.